Voeren en verzorgen van een paard in de winter: Tips en Wetenschappelijke Inzichten

Tips en wetenschappelijke inzichten

De winter kan een uitdagende periode zijn voor paarden en hun verzorgers. Koude temperaturen, minder weidegang en beperkte beschikbaarheid van gras kunnen ervoor zorgen dat de voeding en verzorging van paarden extra aandacht vereisen. In dit blogartikel bespreken we hoe je jouw paard optimaal kunt voeren en verzorgen tijdens de wintermaanden. Daarbij worden ook enkele wetenschappelijke inzichten aangehaald om de aanbevelingen te onderbouwen. 

Voedingsbehoeften van een paard in de winter

Wanneer de temperatuur daalt, verbruiken paarden meer energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit betekent dat hun voedingsbehoeften tijdens de winter kunnen toenemen, vooral als ze buiten staan.

  1. Vezelrijk ruwvoer: De basis van het winterdieet 
    Het grootste deel van het dieet van een paard moet uit ruwvoer bestaan, zoals hooi. Vezelrijk voedsel is essentieel, omdat het in de dikke darm wordt gefermenteerd, wat warmte afgeeft en helpt om het paard warm te houden. Uit onderzoek blijkt dat paarden meer hooi nodig hebben in koude omstandigheden om aan hun energiebehoefte te voldoen. Een studie door Coenen (2005) benadrukt dat paarden hun energiebehoefte met 20% kunnen verhogen wanneer de temperatuur daalt tot onder -10°C. 

Bron: Coenen, M. (2005). “Nutrition and feeding of sport horses during cold weather.” Proceedings of the Annual Nutrition Conference

  1. Verhoogde energiebehoefte 
    In de winter hebben paarden die niet in beweging zijn vaak een beperkte hoeveelheid bijvoer nodig. Echter, als een paard buiten leeft en/of zware arbeid verricht, moet de hoeveelheid energie in het dieet worden aangepast. Vooral paarden die moeite hebben met het vasthouden van hun gewicht, kunnen baat hebben bij gezonde energierijke toevoegingen zoals Coolstance Copra, extra vetten of olie

Wetenschappelijk inzicht: Onderzoek van Kronfeld et al. (2004) toonde aan dat olie een uitstekende bron van calorieën is zonder het risico van spijsverteringsstoornissen die kunnen optreden bij een te grote hoeveelheid traditioneel krachtvoer. Dit onderzoek benadrukt het belang van energiebronnen met een laag suikergehalte, zoals vetten, vooral bij paarden met een gevoelig spijsverteringssysteem. 

Bron: Kronfeld, D. S., Treiber, K. H., Geor, R. J. (2004). “Comparison of fat sources in equine diets: Implications for energy balance and insulin sensitivity.” Equine Veterinary Journal, 36(S36), 17-21. 

  1. Toegang tot vers water 
    Het is belangrijk dat paarden altijd toegang hebben tot vers water. In de winter kan water gemakkelijk bevriezen, wat ervoor zorgt dat paarden minder drinken en het risico op koliek door uitdroging verhoogt. Het aanbieden van lauw water kan paarden aanmoedigen om meer te drinken. Uit onderzoek blijkt dat paarden de voorkeur geven aan water dat niet te koud is. Kristula et al. (1994) ontdekte dat paarden meer water consumeren wanneer het water wordt opgewarmd tot een temperatuur van rond de 15°C. 

Bron: Kristula, M. A., McDonnell, S. M., & Erb, H. N. (1994). “Drinking water temperature affects consumption of water during cold weather in ponies.” Journal of Animal Science, 72(1), 230-234. 

Verzorging van een paard in de winter 

Naast het aanpassen van de voeding, is de verzorging van een paard tijdens de winter van cruciaal belang om hun welzijn te waarborgen. De verzorger zelf heeft nood aan een warme waterdichte jas, warme werkhandschoenen, extra bescherming tegen de koude en verlichting.

  1. Dekens: Wanneer nodig? 
    Niet alle paarden hebben een deken nodig in de winter, omdat ze van nature een wintervacht ontwikkelen die hen goed beschermt tegen de kou. Echter, oudere paarden, paarden die ziek zijn of paarden met een dunne vacht kunnen baat hebben bij een deken. Paarden die worden geschoren voor het werk, hebben ook dekens nodig om de warmte vast te houden. Het is belangrijk om te zorgen dat de deken goed past en niet schuurt. 
  1. Beweging en weidegang 
    Zelfs in de winter is het essentieel dat paarden voldoende beweging krijgen. Weidegang kan tijdens koude maanden beperkt zijn door bevroren grond of modderige omstandigheden, maar het is belangrijk om alternatieven te vinden, zoals een tracksysteem met meerdere hooiplaatsen, om stijfheid en verveling te voorkomen. Beweging stimuleert ook de spijsvertering en helpt het paard warm te blijven. 

Wetenschappelijk inzicht: Volgens een studie door Ralston et al. (1997) kan beperkte beweging in combinatie met een vezelrijk dieet helpen om koliek te voorkomen, een veelvoorkomend probleem bij paarden die in de winter minder actief zijn. 

Bron: Ralston, S. L., Foster, D. L., Divers, T. J. (1997). “The role of feeding practices in the development of colic in horses.” Equine Veterinary Journal, 29(4), 306-309. 

  1. Voorkomen van bevriezing van waterbronnen 
    Een veelvoorkomend probleem in de winter is dat water in drinkbakken bevriest, waardoor paarden geen toegang hebben tot water. Verwarmde drinkbakken of wateremmers kunnen helpen om dit probleem op te lossen. Een tekort aan water kan niet alleen leiden tot uitdroging, maar ook tot koliek, omdat paarden minder drinken wanneer het water koud of bevroren is. 

Extra Tips voor winterverzorging 

  • Voeteninspectie: Door natte, modderige of bevroren grond kunnen paarden last krijgen van hoefproblemen, zoals rotstraal. Regelmatige hoefverzorging is essentieel in de winter om infecties te voorkomen. 
  • Controle van de vacht: Hoewel paarden een dikke wintervacht kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om regelmatig te controleren op schuurplekken van dekens of huidproblemen, zoals schimmel of luizen, die meer voorkomen in een vochtige omgeving. 

Conclusie 

De winter vraagt om aanpassingen in de manier waarop paarden worden gevoerd en verzorgd. Een vezelrijk dieet, voldoende vers water en regelmatige beweging zijn de basis van een gezond wintermanagement voor paarden. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het aanpassen van het dieet en de verzorging op de specifieke omstandigheden van de winter, zoals koudere temperaturen en vrije beweging, kan bijdragen aan het welzijn van paarden tijdens de koudere maanden. Door goed te letten op voeding, waterinname en dagelijkse verzorging kan de winter comfortabel en gezond verlopen voor je paard. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven